nieuwsbrief

Beste kinderen (en jongeren en grote mensen) van onze kerk in België, Hoogerheide, Huijbergen, Ossendrecht, Putte en Woensdrecht!

Vorige week stuurde ik jullie een verhaal over de duif Rainbow en andere dieren op de verjaardag van de uil. Vandaag krijg je een verhaal uit de Bijbel. Over Jezus! Het staat in Johannes 2: 13 t/m 22.

Duiffies te koop! Eén tempelmunt per stuk maar, mensen!
Tempelmunten te koop! Wissel hier al uw gewone geld in voor tempelgeld!
Ja mensen, komt dat zien! Wie maakt me los??

Dat hoor je allemaal als je op het plein voor de tempel in Jeruzalem loopt. Het is bijna Pesach, het bevrijdingsfeest van Israël. Dan komen er altijd veel mensen naar de tempel.  Sommigen hebben zelf iets meegenomen dat ze aan God willen offeren. Maar de meeste mensen kopen iets op het tempelplein, dat is veel gemakkelijker!

Jaa… Gemakkelijk is het wel. Maar toch ook een beetje gek. Want het tempelplein lijkt haast wel een markt, nu er zoveel mensen staan om te kopen en te verkopen. Als Jezus het ziet, wordt Hij er verdrietig van. En ook boos. Ga toch weg! - roept Hij tegen de man van de duiven. Hij gooit het geld van de geldwisselaars op de grond. Weg ermee!! - roept Hij. Dit is het Huis van mijn Vader! Jullie maken er een markt van!!

De vrienden van Jezus staan een beetje opzij. Ze vinden dat Jezus gelijk heeft. Maar ze schrikken
er ook van. Krijgt Jezus hier geen problemen mee?
Hela! - roept iemand. Wat doet u daar? Dat gaat zomaar niet. U bent toch niet de baas van de tempel??
Jezus staat stil. En dan zegt Hij: Ik kan in drie dagen een nieuwe tempel bouwen!
Pfff…reageert de duivenverkoper. In drie dagen? Weet jij hoe lang het geduurd heeft voordat déze tempel klaar was? Wel zes-en-veertig jaar!! En dan wil jij in DRIE dagen een nieuwe bouwen??

Maar Jezus bedoelt iets anders. De vrienden van Jezus ontdekken het een hele tijd later. Als Jezus is gestorven, staat Hij na drie dagen weer op. Zijn lichaam is de nieuwe tempel die Hij bedoelde.

Aha!  Nu snap ik het een heel klein beetje. En zo zijn ook wij onderweg naar Pasen. Het duurt vanaf dit weekend nog vier weken! Pasen is een mooi feest, aan het begin van de lente. Alles wat in de winter dood leek, bloeit weer op.  En we eten met Pasen lekkere dingen.
Maar wat we in de kerk vooral vieren is dit: Jezus is opgewekt. En voor de dood hoeven we niet meer bang te zijn. Want na de dood komt… nieuw leven!

Groeten van dominee Lolkema.