Crisis en…overwinning
wo. 08 april, 19.15 uur: Avondgebed vanuit PG Bergen op Zoom via Kerkomroep.nl
do. 09 april, 19.00 uur: kerkdienst vanuit PG Bergen op Zoom via Kerkomroep.nl
vr. 10 april, 19.00 uur: kerkdienst vanuit PG Bergen op Zoom via Kerkomroep.nl
za. 11 april, 21.30 uur: kerkdienst vanuit PG Woensdrecht via Kerkdienstgemist.nl
zo. 12 april, 10.00 uur: kerkdienst vanuit PG Bergen op Zoom, rechtstreeks via ZuidWest-TV en via Kerkomroep.nl

Als je of u behoefte hebt aan een gesprekje of graag eens even van u af wilt praten kunt u ds. Lolkema bellen of mailen: 0164 31 44 66 en w.lolkema@gmail.com

Crisis en…overwinning

Hoe gaat het met jou? En met u? Blijf gezond!
Die woorden horen we in deze weken van corona regelmatig. En de uitdrukking Elkaar een hart onder de riem steken zou weleens DE uitdrukking van 2020 kunnen worden. Meer dan anders merk je nu dat wij mensen sociale wezens zijn. We hebben elkaars nabijheid nodig, juist nu ons wordt bevolen om afstand te houden. En we beginnen het te leren!
Sociale onthouding! Al gauw hoorde je die term in het Engels: social distancing.

In de lectuur van de afgelopen weken kwamen de bekende vier B’s naar voren: de kluwen van gevoelens die wij mensen in tijden van crisis kunnen ervaren: bang, bedroefd, boos en blij.  De invulling houd ik dicht bij mezelf, dan kun/t jij/u zich er waarschijnlijk het best in herkennen:
+ BANG. Want ik wil niet met corona besmet worden èn ook niet iemand anders besmetten. En hoe lang gaat dit allemaal duren? Welke gevolgen heeft de crisis op de lange duur?
+ BEDROEFD. Of, iets kleiner: teleurgesteld. Bewoners van tehuizen krijgen geen bezoek!!
En nog kleiner: Marjan & ik kunnen niet naar mijn schoonmoeder die in maart 94 is geworden. En ook niet naar onze kleindochter.
+ BOOS. Ja, je kunt boos zijn op ‘de Chinezen’ en - veel dichterbij - op de mensen die bij de Jumbo geen afstand houden. Je kunt boos zijn op God! Die ‘boosheden’ zijn niet de mijne.
+ BLIJ. Of dankbaar. Dat ik me gezond voel. Jij ook? Dankbaar omdat we in een land leven
met een stabiele overheid. En (heel klein): samen thuis een pauzemoment hebben is best gezellig. Maar de achtergrond daarvan is natuurlijk tragisch.
Misschien herkent u zich in één of meerdere van de vier B’s?!

Ook in het Paas-Evangelie kom je zo’n kluwen van gevoelens tegen. In feite zijn de mensen rondom Jezus immers in een crisis-situatie beland. Ga er maar aan staan: eerst nieuwe idealen en een nieuwe werkelijkheid door Jezus. Daarna: zijn lijden en sterven! En vervolgens zijn opstanding. Dat is heel wat!
Angstig en geschrokken lopen de drie vrouwen rondom Jezus (Maria, Maria en Salome) op de Paasmorgen weg bij het graf, zie Marcus 16. Huilend staat Maria volgens Johannes 20 bij het graf. En in de geschiedenis van de Emmaüs-gangers - Lucas 24 - voel je de ontgoocheling en de teleurstelling. Op andere plekken gaat het zelfs over ongeloof. Matthéüs 28 meldt een mengsel van angst en grote blijdschap. En de apostel Paulus laat ons in 1 Corinthe 15 delen in zijn opgetogenheid over de opstanding van Christus.

Maar uiteindelijk, als we de balans opmaken, is Pasen hèt fundament van ons kerk-zijn geworden. Dwars door de crisis heen ontstond en ontstaat er nieuwe hoop en nieuw geloof. Geloof dat - vooral dankzij de PinksterGeest - wereldwijd is verspreid. Tot op de Brabantse Wal…en nog verder.
Pasen is volgens onze grootste kruidenier dit jaar ‘net even iets anders’ dan andere jaren. Maar het is er wel. En hoe! Door alle verwarring van het voorjaar van 2020 heen groeit er ook dit jaar blijdschap om de opgestane Heer. We hebben dit grote feest nu meer nodig dan ooit.
En we  nemen dit vaste vertrouwen mee: ook de corona-crisis zal overwonnen worden.
Met Gods hulp èn onze medewerking.
W. Lolkema, 8 april 2020.

datum en tijdstip 20-09-2020 om 9:45 uur

1. Vredesweek [PAX]