Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Woensdrecht
 
 
Eén - twee - drie - vier…VEEL [1 mei 2020]

Eén - twee - drie - vier…VEEL

 

Elke dag komen momenteel via het journaal de getallen naar ons toe. Zoveel patiënten met corona zijn vandaag in de ziekenhuizen opgenomen. Zoveel liggen er op de intensive care. Zoveel mensen zijn vandaag in ons land overleden aan corona.

En, op een iets ander niveau: zoveel mondkapjes hebben we nodig. Zoveel mensen kan restaurant X na de corona-crisis, in het nieuwe normaal, hopelijk ontvangen. We stellen prijs op goede informatie. En die krijgen we ook.

Maar al die getallen…eigenlijk moet je er gezichten bij zien, willen ze enigszins beklijven. Vooral als het gaat om aantallen overledenen. Want elk mensenleven dat beëindigd wordt door het coronavirus is er één te veel.

Al die getallen vielen één van onze gemeenteleden op en ze belde mij op om het o.a. hierover eens even te hebben. En dat werd een boeiend gesprek. Want er is immers ook nog een ander tellen. Lees maar in Psalm 90: Leer ons zo onze dagen te tellen dat wijsheid ons hart vervult.

Dagen tellen…dat doen kinderen. Of liever gezegd: ze tellen dagen door nachten te tellen. Nog zoveel nachtjes slapen en dan… komen oma en opa. En dan…ben ik (echt waar!) jarig.

En ouderen tellen de dagen totdat zij vanuit het ziekenhuis naar huis mogen. En op Oudejaarsavond tellen we zelfs de minuten en de laatste seconden van het jaar dat bijna voorbij is.

Mensen in verpleeghuizen tellen de dagen totdat ze weer gewoon bezoek mogen ontvangen. Wat denkt u van die oud-huisarts die de kans heeft gekregen om een kamer te huren in het verpleeghuis waar zijn vrouw verblijft? Vandaag (1 mei) wordt over hem geschreven in Trouw. Het kost deze trouwe echtgenoot een lieve duit, maar hij is wel dicht bij zijn vrouw. En hij kan haar verzorgen. Dàt is liefde. Hij zal misschien ook wel uitkijken naar de dag waarop de corona-maatregelen worden versoepeld…?

Dagen tellen, dat doe je heel welbewust. Je neemt ze als het ware stuk voor stuk in je (ontsmette) handen. Je bekijkt ze en je betast ze. Wat was goed in deze dag? Wat was niet goed? In welk opzicht heb ik de wil van God gedaan en in welk opzicht niet? Waar heb ik deze wereld op mijn eigen plekje een klein beetje beter gemaakt? En hoe ging het in de afgelopen week? En hoe ga ik het morgen doen? Elke dag telt!

Een bijbeluitlegger ziet dit als een ‘methode’ waarmee je je eigen beperktheid gaat zien. Er is immers een einde aan de levensdagen die je worden gegeven. Maar niet minder is het m.i. mogelijk dat je hierdoor juist je eigen kansen en talenten tegenkomt.

En elke dag brengt wijsheid. Niet de wijsheid die je op school leert, maar praktische wijsheid

die je meekrijgt in de opleiding die ons menselijk leven is. Of, beter gezegd: elke keer leer je weer bij voor de volgende dag of week die komt. Dat is nu, in deze vreemde corona-tijd, zeker het geval.

Maak je geen zorgen over morgen, zegt Jezus in de Bergrede in een bepaalde context. Goed advies! Maar leren van vandaag om morgen bepaalde dingen ietsje beter te doen, daar lijkt mij niks mis mee.

Ze zijn belangrijk, al die getallen in deze corona-tijd. Want het gaat om en over mensen! Maar de dagen figuurlijk in onze handen nemen en ze bekijken en betasten, dat is óók belangrijk. En dat kwam allemaal in mij op toen ik verder nadacht over het telefoongesprek met mevrouw X uit…(vult u maar in).

W. Lolkema, 01 mei 2020.

 

En verder…

In Rond de Kerken schreef ik vanmorgen (1 mei): Graag wens ik u weer veel goeds en sterkte toe in deze bijzondere tijd. Houdt u ons/mij op de hoogte van uw wel en wee? Oók als u ons (de kerkenraad) wilt helpen bij het kerk-zijn in deze maanden!

Graag wil ik deze woorden hier nog eens onderstrepen. Nu we elkaar tijdelijk niet ontmoeten rondom de kerkdiensten en bezoekwerk niet mogelijk is, vallen veel gebruikelijke ontmoetingen weg. Het wekelijks gesprek(je) bij de koffie en bij het koekje uit Putte…

Hoe gaat het met iedereen? Wat maakt u mee? Wat en wie mist u? Wat maakt u blij? Waar ben je bang voor?

Hoe is het voor u om niet bij uw kleinkinderen op bezoek te kunnen? Hoe is het voor jou om les te krijgen van je eigen moeder of vader? Hebben jullie het samen nog een beetje gezellig thuis? Is uw inkomen in gevaar? Hoe hebt u het als (hoog-)bejaarde?

Een nieuw woord van deze tijd is HUIDHONGER. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar ik heb (geloof ik) wel een idee wat het ongeveer is. Het heeft te maken met elkaar niet mogen aanraken als je niet in hetzelfde huis woont. Daar krijg je huidhonger van!

Op zondag 26 april waren wij ’s middags (na enige aarzeling, want mag dit eigenlijk wel? Blijf thuis! zegt Mark Rutte) - we waren dus bij onze dochter en schoonzoon en kleindochter in Rijswijk. We hadden ze zes weken niet ‘echt’ gezien. Gewoon bijv. je eigen dochter een pakkerd of een hand geven, nee, dat doen we maar niet. We nemen netjes die anderhalve meter in acht. Dat voelde wel vreemd. Hoewel we toch gevoelsmatig gelukkig wel dicht bij elkaar waren.

We hebben dit een paar jaar gehad toen wij op Curaçao waren. Contact via Skype. Maar het was toen toch anders dan nu. Want we hadden ervoor gekozen en we waren eraan gewend.

We konden ook niet zomaar even naar elkaar toe over acht-negenduizend kilometer.

Laat mij (ons) jouw of uw ervaringen weten! Via een telefoontje of via een E-mail. En zegt of schrijft u erbij of die ervaringen (uiteraard zonder uw naam te noemen!) mogen worden gedeeld met onze andere gemeenteleden. Dan maak ik er een soort van nieuws-pagina van.

Ons gemeente-zijn is kostbaar. Maar het is (zo ontdekken we nu) ook kwetsbaar. Dus we moeten er zuinig op zijn en het ook ‘beoefenen’. Op een andere manier dan anders, maar toch.

Begin volgende week praten we als moderamen over de vraag hoe we de mogelijkheden die er wèl zijn beter kunnen benutten. Uw / jouw input is daarbij van belang!

Een prettig weekend. En een warme groet-op-afstand van uw dominee. W. Lolkema.

 

 

 
 

Inloggen


 

Kerkdienst
datum en tijdstip 03-07-2022 om 9:45 uur
Collecten:
1. ZWO
2. Pastoraat en Eredienst
3. Kosten klein onderhoud kerkgebouwmeer details

Inleveren kopij Rond de Kerken.
datum en tijdstip 08-07-2022 om uiterlijk om 20:00 uur
meer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 10-07-2022 om 9:45 uur
Collecten:
1. Diaconie
2. Pastoraat en Eredienst
3. Kosten klein onderhoud kerkgebouwmeer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 17-07-2022 om 9:45 uur
Collecten:
1. ZWO
2. Pastoraat en Eredienst
3. Kosten klein onderhoud kerkgebouwmeer details

 
Eredienst:
Elke zondag om 9:45 uur
Laatst bekende uitzending
Volg ons op facebook

Adres Kerkgebouw:
[tevens postadres]
Dorpsstraat 10
4641 HW Ossendrecht
scriba@pkgw.nl
tel.nr.: kerk 0164-67 29 91

Algemeen bankrekeningnummer:
NL09 INGB 0005 6285 74
 
Privacyverklaring
Klik hier voor onze privacyverklaring
 
Auto ophaaldienst:
Wie graag naar de kerk wil, maar niet meer makkelijk loopt of fietst of geen auto rijdt, kan bellen met Hans den Daas, tel. 0164-769087. 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.