Driehonderd dorpelingen en een burgemeester [nieuwsbrief 14-5-2020]

Het corona-virus heeft onnoemelijk veel leed veroorzaakt. Het bolletje met die levensgevaarlijke naar buiten stekende puntjes is ons helaas meer dan vertrouwd geworden. Had u het voor (zeg) februari van dit jaar ooit gezien? Ik niet. Maar nu komt het dagelijks langs als een ongenode gast, op de televisie, in de kranten en op allerlei websites.

Ik denk aan de mevrouw uit één van mijn vorige standplaatsen die eindelijk, na zo’n acht weken, haar (inmiddels aan corona overleden) man weer ziet… Om van te rillen!

Dus liever geen grootse verhalen over de positieve kanten van deze pandemie.

Maar sommige dingen vallen wel op. Bijvoorbeeld in de NOS-app, waar journalist Frank Renout vertelt over het Franse dorp waar hij met zijn gezin woont: driehonderd inwoners en een burgemeester van tachtig jaar. Direct komen er beelden in mijn gedachten van een oude ietwat vervallen kerk op het dorpsplein ´waar nog de wolk gebeden hangt van wie zijn voorgegaan´(Lied 280). Een épicerie, een café en een charcuterie. En natuurlijk het niet-te-missen bankje waar heren van een zekere leeftijd elkaar hun iets te sterke verhalen vertellen.

Maar nu die burgemeester. Hij stuurt alle inwoners van zijn dorp een brief. Bij de brief aan de fam. Renout zijn acht mondkapjes gevoegd. En de tekst: Voor u en de kinderen. Zorg goed voor uzelf. En Frank Renout schrijft: Dat getuigt van een politieke zorgzaamheid die je niet vaak meer ziet. Helemaal mee eens. Chapeau!

Acht weken lang was het muisstil in dit en vele andere dorpen. Een zekere beleving van het ‘Verloren Paradijs’ begon de Fransen te beheersen, als neveneffect van dit verschrikkelijke virus-drama.

Het Verloren Paradijs - Paradise Lost - is allereerst de titel van een enorm episch gedicht van de Engelse dichter John Milton (17e eeuw). Maar het heeft vooral te maken met de situatie in de eerste bladzijden van de Bijbel vóór de zondeval waarin God dag-aan-dag zag dat het goed, ja zeer goed, was. Het eerste ‘echtpaar’ kuiert rond in Adamskostuum. De boom des levens en de boom der kennis van goed en kwaad bloeien ongestoord. Wie zou daar zo nu en dan niet naar terugverlangen, juist wanneer er zo veel gruwelijks gebeurt?

Stilte in dorp en stad. Mensen die er voor elkaar zijn. En ook in 2020: het ongestoord ontluiken van het voorjaar, midden in de crisis, helaas wel met te weinig neerslag. Verrassende medemenselijkheid. Iemand vertelde mij: Doordat we nu niet ver weg kunnen, ontdekken we dat geluk héél dichtbij te vinden is. Het ´Paradijs´ vlak om de hoek! - ondanks alles.

Nu ook in Frankrijk de maatregelen enigszins zijn versoepeld, is het misschien niet zó stil meer in dat Franse dorp. De heren zitten weer op hun bankje, op veilige afstand van elkaar.

En nog stééds sterven er mensen aan het virus. Het vaccin laat nog op zich wachten.

Maar mag het goede wat we in de afgelopen maanden zo hier en daar óók hebben ontdekt vooral blijven. Onderweg naar het uiteindelijke doel: een aarde bedekt met vrede. Een teruggevonden Paradijs. (W. Lolkema, 14 mei 2020)

Ds. Lolkema heeft vrije dagen vanaf vrijdag 22 mei t/m donderdag 28 mei. De ouderlingen en diakenen zijn op de hoogte van de pastorale waarneming.

datum en tijdstip 20-09-2020 om 9:45 uur

1. Vredesweek [PAX]