Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Woensdrecht
 
 
KROON en GEEST [11 jun 2020]


We kunnen elkaar best iets vertellen over sommige positieve gevolgen van de corona-crisis. Bijvoorbeeld meer aandacht voor allerlei zaken waar we vaak achteloos aan voorbijgaan.
We gaan bewust leven.  En het milieu is een poos goed-af geweest met deze crisis, want er werd weken lang (door het thuis werken) veel minder auto gereden dan anders. Om van het stilgevallen vliegverkeer nog maar te zwijgen.
Ik denk aan een filmpje van een poosje geleden over de wateren van Venetië. In andere tijden was dat water super-smerig vanwege al het toeristisch verkeer. Nu is het kraakhelder. En deze crisis maakt ook nieuwe creativiteit in ons wakker.  
Corona betekent letterlijk kroon. Het is de lichtkrans rondom de zon tijdens een zonsverduistering.  En kortgeleden zag ik bij de Jumbo een heel aantal kratten Corona-bier op elkaar gestapeld staan. Ongetwijfeld verfrissend op een warme dag. 

Maar verder? Corona zaait dood en verderf. Minimaal ruim zesduizend maal één keer in ons land. En het virus maakt dat wij (soms) naar onze medemens kijken met de gedachte: blijf op afstand! Je kunt wel besmet zijn. En als iemand besmet is, dan kan hij/zij de ziekte overbrengen. Het virus brengt dus ijskoud scheiding. Het schept afstand. Minimaal anderhalve meter!!  Als het daar dan maar bij blijft… De aanwezigheid van het virus brengt verschillende bedrijven aan de rand van de afgrond. 
Corona is voor de gemiddelde Nederlander onzichtbaar. Maar het DOET van alles.  

Het tegenovergestelde van corona is voor mij de Geest die levend maakt! En die uitgaat van de Vader en de Zoon. De PINKSTER-Geest.
Paulus noemt in zijn geheel eigen context de vrucht van de Geest. Die vrucht is één geheel, te onderscheiden in negen delen:  liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Dat zijn mooie dingen voor de mensen!
De Geest, de Heilige Geest, maakt géén scheiding maar zorgt juist voor verbinding. Vooral in de gedaante waarin Johannes in zijn Evangelie de Geest uittekent: de Trooster.
De Geest wordt wel de Pontifex genoemd. Letterlijk de Bruggenbouwer. Een nog vrij recent boek van Dr. Jan Veenhof over de Geest als Relatiestichter heet: De kracht die hemel en aarde verbindt.  En daarnaast verbindt diezelfde Geest ook mensen met elkaar. En Zij brengt hen samen, in elk geval op de zondagmorgen. Afstand scheppen, scheiding brengen dat past niet bij haar. 
De Heilige Geest is voor de gemiddelde Nederlander onzichtbaar. Maar Zij DOET van alles. Vaak nog meer dan wij door hebben. Zó komt er leven! Met DIE Geest wil ík wel besmet worden. Geen enkel probleem, integendeel. Want deze besmetting maakt de wereld beter. 

Het is mijn vaste overtuiging dat uiteindelijk de Geest het ‘kroon-virus’ zal overwinnen. Want de Geest werkt op allerlei manieren, ook door mensen heen die nu hard werken aan een vaccin tegen corona. Gespecialiseerde medische kennis is er immers niet zomaar. Ook dat komt ergens vandaan! 

In Openbaring 2: 10 komt alles samen:
Wees getrouw tot de dood en Ik zal u geven de kroon des levens.

W. Lolkema, 11 juni 2020.
 
 
 

Inloggen


 

Kerkdienst
datum en tijdstip 03-07-2022 om 9:45 uur
Collecten:
1. ZWO
2. Pastoraat en Eredienst
3. Kosten klein onderhoud kerkgebouwmeer details

Inleveren kopij Rond de Kerken.
datum en tijdstip 08-07-2022 om uiterlijk om 20:00 uur
meer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 10-07-2022 om 9:45 uur
Collecten:
1. Diaconie
2. Pastoraat en Eredienst
3. Kosten klein onderhoud kerkgebouwmeer details

Kerkdienst
datum en tijdstip 17-07-2022 om 9:45 uur
Collecten:
1. ZWO
2. Pastoraat en Eredienst
3. Kosten klein onderhoud kerkgebouwmeer details

 
Eredienst:
Elke zondag om 9:45 uur
Laatst bekende uitzending
Volg ons op facebook

Adres Kerkgebouw:
[tevens postadres]
Dorpsstraat 10
4641 HW Ossendrecht
scriba@pkgw.nl
tel.nr.: kerk 0164-67 29 91

Algemeen bankrekeningnummer:
NL09 INGB 0005 6285 74
 
Privacyverklaring
Klik hier voor onze privacyverklaring
 
Auto ophaaldienst:
Wie graag naar de kerk wil, maar niet meer makkelijk loopt of fietst of geen auto rijdt, kan bellen met Hans den Daas, tel. 0164-769087. 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.