Het kan weer! [nieuwsbrief 18 juni 2020]
Het kan weer!
Een kerkdienst bijwonen. Vanaf zondag 7 juni houden we weer kerkdiensten in Ossendrecht voor maximaal dertig personen. U en jij bent daar hartelijk welkom, als u gezond bent en geen verschijnselen van corona vertoont.
Wel is aanmelding vooraf nodig, bij onze scriba mw. Charlotte Statema, tel. 0164 - 61 44 10,
E-mail: scriba@pkgw.nl. Dit kan tot vrijdagmiddag vijf uur vóór de betreffende zondag.
Wij zouden u wel met open armen willen ontvangen, maar moeten daarmee, i.v.m. DE maatregelen, een beetje voorzichtig zijn. Welkom ben je wel!
We zingen momenteel niet, vanwege het virus. Liedteksten meezeggen of meeneuriën met het orgelspel kan natuurlijk wel. En regelmatig zijn er twee voorzangers. Ze zingen ‘veilig’.
En zo houden we toch de lofzang gaande.

Relivisie Extra
is de naam van een wekelijkse TV-uitzending op ZuidWest-tv. Het programma wordt wekelijks opgenomen op verschillende locaties, vaak in kerkgebouwen.
Op 16 juni vond de opname plaats in onze kerk in Ossendrecht. Collega Willem Vermeulen en ik hadden een gesprekje over enkele zaken, o.a. over de bijbellezing voor a.s. zondag. Dhr. Karel Smagge heeft orgel gespeeld.
De uitzending komt op vrijdagmorgen 19 juni op tv, om tien uur (als ik het wel heb). Daarna op de zondagmiddag. Het programma blijft nog een hele tijd te zien in het archief van Relivisie, zie de website van ZW-TV.  KPN kanaal 1420 – ZIGGO kanaal 40.

Als u mij (W. Lolkema)
wilt spreken of bij u thuis wilt ontvangen belt u mij dan. 0164 31 44 66 en 06 17 24 64 10. Een mailtje mag ook: w.lolkema@gmail.com Als ik bij u thuis kom, nemen we natuurlijk wel de anderhalve meter in acht! Ik start momenteel mijn pastoraal bezoekwerk weer op.
En op donderdag 25 juni kunt u / je (als u wilt) met mij bijpraten in de Oude Pastorie in Ossendrecht. En wel vanaf 15 uur. Wel vraag ik u vriendelijk zich voor die donderdag, voor 12.00 uur, even bij mij aan te melden, zodat ik in de Oude Pastorie niet tevergeefs op bezoekers hoef te wachten.

Pastoraat op straat
Straatpastoraat is echt iets van deze tijd! Door het werk van onze dochter Maike (bij Stad en Kerk - STEK - in Den Haag) hoor ik er weleens iets over.
Het Straatpastoraat biedt een luisterend oor aan mensen die een groot deel van hun dagen en nachten doorbrengen op straat of in de maatschappelijke opvang. Het biedt ruimte aan hen om te praten over de dingen die hen bezig houden, of het nu gaat om de zorgen van alledag of om 'hogere' of diepere vragen van geloof en leven. Daarbij is er respect en aandacht voor mensen zoals ze zijn en voor de keuzes die ze maken.
En soms ontstaat pastoraat op straat zomaar. Bijv. op dinsdagmiddag 16 juni in het centrum van Bergen op Zoom. Ik rijd voor mijn werk op de fiets in de omgeving van de Kremerstraat.
En ineens zien we elkaar: mw. X en ik. Ik stap af. Wat fijn om u te zien! zegt ze. Da’s wederzijds!’ zeg ik. Ik heb mw. X al meerdere keren ontmoet en we kunnen wel prettig met elkaar van gedachten wisselen.
Zo ook nu. Er ontstaat een gesprek over hoe het ging en gaat, over de afgelopen bijzondere maanden, over het gemis van de gebruikelijke kerkdienst. Ik vertel mw. X dat ze momenteel zeker naar de kerk kan komen, mits ze zich gezond voelt en zich van tevoren aanmeldt.
Ja maar…een kerkdienst zonder zingen, dat is toch vreemd? - zegt ze. Ik vertel hoe we dat in de Ontmoetingskerk oplossen: met enkele solo-zangers of zo nu en dan een bijzondere muzikant, naast het orgel.
Welk lied zou u nou heel graag in de kerk willen zingen? – vraag ik. Ze hoeft amper een seconde na te denken en zegt: Veilig in Jezus’ armen. Wat toepasselijk!
Ik zoek in gedachten (ongeveer) de begintoon op en zing, op veilige afstand van mw. X: Veilig in Jezus’ armen, veilig aan Jezus’ hart… En mw. X zingt mee! Sommige voorbijgangers kijken een beetje verbaasd naar ons…
Het doet mw. X wel wat, zie ik aan haar. En mij doet het ook wat.
Wat fijn om u te zien! zegt ze opnieuw. Da’s wederzijds! zeg ik.
We zwaaien nog een keer naar elkaar en ik stap weer op mijn fiets. Pastoraat op straat.
En God was even heel dichtbij. Zien - soms even, noemt Huub Oosterhuis dat.

Dat brengt mij bij de vraag:
bespeelt u, bespeel jij een muziekinstrument? Laat het me weten. Want ik denk dat we daar in onze kerkdiensten wel iets mee kunnen. Momenteel zeker, nu we als gemeente niet zingen, maar ook in de toekomst. Je hoeft hiervoor geen ‘afgestudeerd’ muzikant te zijn!

Voor nu: een hartelijke groet.
W. Lolkema.

datum en tijdstip 20-09-2020 om 9:45 uur