Eerste zondag 40 dagentijd 21 februari 2021
Thema : Ik ben er voor jou
De basisschikking bestaat uit verschillende onderdelen die gezamenlijk een open hart vormen. Het woord ‘hart’ is terug te vinden in barmhartigheid.

Het hart dat open staat voor een ander, het hart dat de ander ziet, medelijden heeft en zich over de ander ontfermt. ‘Open’ omdat het gaat om de ander, open in de zin van benaderbaar. Het beeld dat de vorm oproept is een horizontaal beeld. We staan allemaal op dezelfde lijn. In de zeven glazen die elke week gevuld worden komt het thema van de lezing naar voren.
Het hart wordt gevormd door glazen en boomstammetjes op een spiegel. De spiegel als afspiegeling van onszelf. De boomstammetjes als stevig en warm, de glazen breekbaar en doorzichtig.

De zieken bezoeken
‘Ik was ziek en jullie bezochten mij’ Mattheüs 25:36
De zieke had een kwetsbare plek in de samenleving in Israël. Mensen liepen er liever met een boog omheen. Niet zelden omdat gedacht werd dat iemand zijn ziekte wel verdiend zou hebben. Misschien dat daarom het woord voor ‘ziek’ ook wel als zwak wordt uitgelegd: je staat aan de rand, lijkt er even niet meer bij te horen. Radicaal doorbreekt Jezus dit onbarmhartige patroon in de maatschappij door op talloze zieken af te stappen. Daarmee doet Hij meer dan alleen genezen, Hij is hen ook nabij. Hij geeft de mens terug aan zichzelf en maakt van iemand aan de rand weer een mens te midden van mensen. In dat spoor kunnen we op weg. Het mooie van het woord 'bezoeken' is dat je er ook 'zoeken' in kunt lezen: opzoeken wie ziek is. Daar kunnen we wat mee, voor onszelf of als gemeente: we kijken om ons heen en zoeken op wie even niet mee kan doen.

Opzoeken wie ziek is.
Elkaar niet vergeten in moeilijke tijden. Er zijn voor elkaar. In de glazen staan vergeet-mij-nietjes. Tussen de glazen staan boomstammetjes. De vorm van het open hart wordt geaccentueerd door een slinger van gedroogde lavendelbloemetjes, geurig symbool voor goede zorg.  Als iemand ziek is, dan wensen we hem of haar een spoedig herstel. Dat doen we liever dan iemand echt te zien in zijn kwetsbaarheid en moeite. Maar iemand gezelschap houden die ziek is, hoe confronterend ook, biedt ons de kans samen te beseffen dat we allemaal kwetsbare mensen zijn, of we nou ziek zijn of gezond. Het maakt niet uit wie er aan de beurt is om sterk te zijn: we zijn allemaal kwetsbare mensen in Gods hand. Laten we elkaar, ook in de pandemie die ons in zijn greep houdt, nabij blijven.

Kerk in Moldavië helpt kwetsbare mensen
Door de economische situatie in Moldavië zien veel mensen geen andere mogelijkheid dan een baan te zoeken in het buitenland. Dat heeft desastreuze gevolgen voor de samenleving. In sommige dorpen wonen alleen nog ouderen en jongeren. Kerk in Actie ondersteunt kerken die hen stimuleren om voor elkaar te zorgen. Jongeren helpen zieke en eenzame ouderen. Ouderen zijn blij met de hulp en aandacht en bieden jongeren, die opgroeien zonder ouders, een plek waar ze met hun verhaal terecht kunnen.

In het dagcentrum van Bethania krijgen de kinderen naschoolse opvang, huiswerkbegeleiding en een goede maaltijd. Ook biedt Bethania sport- en spelactiviteiten en psychosociale zorg. Ook ouderen zijn kwetsbaar. Zij hebben een klein pensioen en bezuinigen vaak op voedsel, waardoor ze verzwakken. Bethania heeft twee dagcentra waar ouderen terecht kunnen voor contact met anderen, een maaltijd of douche. Daarnaast biedt Bethania de meest kwetsbare ouderen thuiszorg en een maaltijd aan huis. Igor Kohaniuk, directeur Bethania ““We moeten kinderen en ouderen laten weten dat er van ze gehouden wordt, niet met woorden, maar door daden!” Met de opbrengst van deze collecte steunt Kerk in Actie het werk van kerken voor kwetsbare mensen in Moldavië. Helpt u mee? Geef in de collecte of maak uw gift over op NL97 INGB 000 147 0540 Zendingscommissie PG te Woensdrecht o.v.v. Moldavië.