Liturgie 28 november 2021.
Beste mensen,

Graag ontvangen wij u komende zondag weer in onze kerk aan de Dorpsstraat 10 te Ossendrecht.
Door het oplopende aantal coronabesmettingen van de afgelopen weken, hebben wij u vorige week een e-mail gestuurt omtrent de coronamaatregelen, zoals wij die de komende weken in de kerk hanteren. Wilt u zich hieraan houden en de volg a.u.b. de instructies van de kosters op. Helaas is er na de dienst geen koffiedrinken.

Voorganger: Ds. W. Lolkema, Woensdrecht
Eerste advent: zie voor liturgische schikking verder in deze mail.
Tekst(en): Lucas 1: 5 t/m 25
Ouderling: Charlotte Statema en Vera Maas
Organist: dhr. Piet de Kam

De liturgie van de kerkdienst vindt u door op deze link te klikken.

Als u thuis wilt kijken en luisteren, dan kan op via YouTube, ook te bereiken via onze website.
Om kerkdienst gemist te beluisteren, klikt u op deze link.

1. ZWO Moldavië
3. Kosten klein onderhoud kerkgebouw

Wij wensen elkaar een gezegende dienst toe.

Toelichting op de liturgische schikking:

In een ander licht
Kom tot ons de wereld wacht,
Heiland, kom in onze nacht,
licht dat in de nacht begint,
kind van God, Maria’s kind.
Lied 433:1
‘In een ander licht’ is het thema van Advent en Kerst 2021. Met de geboorte van Jezus gaf God ons licht in het donker. Met Zijn komst als kind naar onze aarde komt de toekomst ons al tegemoet. De vaste grond voor een goede afloop is door Jezus gelegd. Dat werpt een ander licht op ons leven. In dat vertrouwen mogen we toeleven naar Kerst en laten zien dat we leven vanuit de hoop op een beter leven.
De lezingen die gebruikt worden komen uit het evangelie van Lucas. Symboliek ‘Licht’ staat centraal in de lezingen, het begint met de aankondiging van de geboorte van Johannes de Doper. In de liturgische schikking wordt gebruik gemaakt van het beeld van de zon. De zon die iedere morgen opkomt en alles weer in een nieuw licht zet. In het begin van de adventstijd is de zon bescheiden, met Kerst zal de zon in volle glorie stralen.

1ste Advent

Lezen: Lucas 1:5-25
En zo zal hij voor de Heer een volk gereedmaken. (Lucas 1:17b)
Ga er maar aan staan. Je komst is nog maar net aangekondigd en laat nog ruim negen maanden op zich wachten. En nu al wordt gesproken over wat je straks zult gaan doen. Wel met lovende woorden, die je ieder kind zou gunnen bij zijn geboorte: ‘Velen zullen zich verheugen over zijn geboorte.’ En dan, aan het einde van de aankondiging van Gabriël, de engel, dat korte zinnetje: ‘Zo zal hij het volk gereed maken voor de Heer’. Alles wat over Johannes geschreven wordt heeft een duidelijk doel: mensen klaarmaken voor de komst van de Heer. Hij krijgt de profetenmantel al vroeg om de schouders. Een mantel die misschien wel velen past: in navolging van Johannes zo te leven dat je de ander nieuwsgierig maakt naar de Heer in jouw leven.

‘God staat aan het begin
en Hij komt aan het einde.
Zijn woord is van het zijnde
oorsprong en doel en zin’.
Lied 513:4

Gedroogde grassen,
als stralen van de zon.
- Morgenlicht –
vol verwachting
meditatieve tekst

Het verhaal gaat over de aankondiging van een nieuwe tijd. De opkomende zon is nog maar klein. Voor de stralen zijn gele tinten van gedroogde grassen gebruikt. Voor de schikking ligt een in wol en linnen verpakte vrucht (geweven, als een mantel), veilig en beschermd. Het moet nog tot bloei komen.

datum en tijdstip 03-07-2022 om 9:45 uur

datum en tijdstip 08-07-2022 om uiterlijk om 20:00 uur