Liturgie 5 december 2021.
Beste mensen,

Graag ontvangen wij u komende zondag weer in onze kerk aan de Dorpsstraat 10 te Ossendrecht.
Door het hoge aantal coronabesmettingen van de afgelopen weken, moeten wij ons nog steeds aan de coronamaatregelen houden, zoals wij die inmiddels bij u bekend zijn. Wilt u zich hieraan houden en de volg a.u.b. de instructies van de kosters op. Helaas is er na de dienst geen koffiedrinken.

Voorganger: Ds. J.N. den Toom uit Breda
Tweede advent: zie voor liturgische schikking verderop in deze mail.
Tekst(en): Jesaja 11 : 1 – 10 en Mattheüs 3 : 1 – 12
Ouderling: Hans den Daas en Dick van Arkel
Organist: dhr. Rein Ros

De liturgie van de kerkdienst vindt u door op deze link te klikken.

Als u thuis wilt kijken en luisteren, dan kan op via YouTube, ook te bereiken via onze website.
Om kerkdienst gemist te beluisteren, klikt u op deze link.

3. Kosten klein onderhoud kerkgebouw

Wij wensen elkaar een gezegende dienst toe.

Toelichting op de liturgische schikking:

2e Advent
Lezen: Lucas 3:1-6
Daar ging Johannes in de omgeving van de Jordaan verkondigen dat de mensen zich moesten laten dopen en tot inkeer moesten komen. (Lucas 3:3)
Johannes laat er geen gras over groeien. Hij komt met een boodschap die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Het zal bij de toehoorders daar rond de Jordaan ongetwijfeld tot een gefronste wenkbrauw hebben geleid. Laat je dopen en kom tot inkeer, want zo worden je zonden vergeven. Niet echt een boodschap waar je tegenwoordig de straat mee op durft te gaan. Maar Johannes zegt het niet zomaar: er moet wat in orde worden gemaakt. Of zoals Lucas schrijft: de hobbels in de weg moeten geëffend worden. Woorden van de profeet Jesaja die ook vandaag nog niet hun kracht hebben verloren. Ruim op wat in de weg staat om in navolging van de Heer te leven.

‘Jezus, U bent het licht in ons leven,
Laat nimmer toe dat het duister tot mij spreekt.
Jezus, U bent het licht in ons leven,
Open mij voor Uw liefde, o Heer’.
Tekst: Taizé

Het verhaal vertelt over de taak van Johannes, het dopen van mensen, het dopen van Jezus. De opkomende zon is iets groter geworden. Er zijn meer stralen en de stralen zijn ook iets langer.
Voor de schikking staat een glazen schaaltje met water waarin een schelp drijft met daarin een brandend waxinelichtje. Dopen met het licht

Johannes doopte
met Levend water,